Öğretmen adaylarının tekno-streslerinin incelenmesi: Dijital hikaye örneği - Keleş, Duygu (Kastamonu Üniversitesi, 2018)
Günümüzde artık teknolojiyle birlikte eğitimde de değiĢiklikler meydana gelmeye baĢlamıĢtır. Öğretmenler dersi anlatırken kullandıkları strateji, yöntem ve tekniklerin içerisine teknolojiyi de dâhil etmeye baĢlamasıyla öğrenme ortamlarında bu yönde yenilikler ortaya çıkmıĢtır. AraĢtırmada, sınıf öğretmeni adaylarının teknoloji destekli öğretim uygulamaları kapsamında ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf kazanımları doğrultusunda öğrenme ortamları oluĢturma ve dijital hikâye hazırlama öncesinde ve sonrasında teknoloji, strese yönelik görüĢleri ve teknostres durumlarının değiĢimini ortaya koymak amaçlanmıĢtır. Buna ek olarak öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgilerinin değiĢimi de incelenmiĢtir. AraĢtırma Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Programında öğrenim gören 3. sınıf öğrencileriyle yürütülmüĢtür. ÇalıĢma grubu 79 öğretmen adayından oluĢmaktadır. ÇalıĢma durum çalıĢması desenindedir. AraĢtırmada veri toplama araçları olarak araĢtırmacılar tarafından geliĢtirilen görüĢme formu, TPAB ölçeği, TPAB Formu kullanılmıĢtır. Veri toplama araçları öğretmen adaylarının teknoloji destekli öğretim uygulamaları ve dijital hikâye oluĢturma etkinliklerinden önce ve sonra ön test ve son test olmak üzere iki kere uygulanmıĢtır. GörüĢme formundan elden edilen veriler teknoloji, stres ve tekno stres ana baĢlıkları dikkate alınarak betimsel analiz yapılmıĢtır. TPAB ölçeğine verilen cevaplar doğrultusunda ön test ve son test ortalama puanlarının karĢılaĢtırılmasında iliĢkili örneklemler t testi yapılmıĢtır. Yapılan testin sonucunda TPAB alanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıĢtır. TPAB Formunda öğretmen adaylarının kendilerini gördükleri TPAB alanları frekans tablosu olarak sunulmuĢ ve bunu gerekçelendirdikleri cümlelerinde betimsel analiz yapılmıĢtır. Verilerin analizi sonucunda öğretmen adayları teknolojinin tanımlamasında hem ön testte hem de son testte teknolojinin iĢlevi, üretim, bilginin kullanımı, teknolojinin katkısı baĢlıklarına vurgu yapmıĢtır. Ön testte öğretmen adayları açıklamalarında teknolojinin olumsuz etkilerine yer verirken bu durum son testte ortadan kalkmıĢtır. Son testte görüĢme formları incelendiğinde öğrencilerin stres yaratan durumlarda dijital hikâye cevabı verildiği de görülmektedir. Teknolojiyle ilgili konularda zorlandıkları heyecanlandıkları, ne yapacağını bilememe gibi durumların oluĢtuğu, buradan da dijital hikâye hazırlama sürecinin öğrencilerde stres oluĢturabileceği durumlar görülmektedir. TPAB bilgi alanları tablosunda ön testlerde alan bilgisi, pedagojik bilgi seçilirken, son testlerde teknolojik alan bilgisi, teknolojik pedagojik bilgi alanları seçilmiĢtir. TPAB bilgi alanları tablosunun betimsel analizinde son testlerde ön testlere göre teknolojiyi kullanmaya baĢladıkları görülmektedir. Öğretmen adaylarının teknoloji destekli uygulamalar ile eğitim ortamlarını iliĢkilendirdikleri ancak bu uygulamalar ve dijital hikâye konusunda herhangi bir yönlendirme yapılmadığı için teknoloji kullanmı konusunda stres durumlarına yönelik söylemleri olmasına rağmen bunun etkileri görülmemektedir.
An investigation of techno-stresses of teacher candidates: Digital story example
Keywords: Dijital hikâye, teknoloji, stres, teknostres