SIKLIK ÇAĞINDAKİ KARAÇAM (P. nigra) MEŞCERELERİNDE TOPRAK ÜSTÜ KARBON MİKTARININ ARAŞTIRILMASI - PİRİZOĞLU, Aydın (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bölgesel ve küresel karbon döngüsünü etkileyerek küresel iklim değişikliğinde önemli rol oynayan ormanlar, fotosentez ve solunum ile atmosferdeki karbon miktarını doğrudan değiştirmekte, toprak ve vejetasyonda büyük miktarda karbon depolamaktadırlar. Ormanlar içinde karbonun depolandığı havuzlar, toprak üstü biyokütle, toprak altı biyokütle ve toprak organik karbonu olarak gösterilmektedir. Yapılan bu çalışmada da toprak üstü biyokütlede depolanan karbon miktarı incelenmiştir. Bu çalışmada, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Karadere Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde yer alan Çaltepe Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalan 10 – 20 yaşındaki Karaçam meşcerelerinde toprak üstü biyokütlede depolanan karbon miktarları belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda toprak üstünde depolanan karbon miktarı 23,99 ton/ha olarak belirlenmiştir.
Keywords: Karbon depolaması, biyokütle, Karaçam, Kastamonu