Remziye YılmazMehmet Cengiz BaloğluZeynep Görkem Cerit2023-04-142023-04-142021-02-01Yilmaz, R., Baloğlu, M., Ceri̇t, Z. (2021). BEYAZ PEYNİR MİKROBİYOTASINDA KÜLTÜROMİK VE SHOTGUN METAGENOMİK TEKNOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. GIDA, 46(3), 566-582https://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/417342/beyaz-peynir-mikrobiyotasinda-kulturomik-ve-shotgun-metagenomik-teknolojilerin-degerlendirilmesihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6846Omik teknolojiler; DNA, RNA, genler, proteinler ve metabolitlerin araştırılması için kullanılan araçlar vemetotlardan oluşan sistematik yöntemler bütünüdür. Son yıllarda mikroorganizmaların tanımlanmasında veişlevlerinin belirlenmesinde genomik, transkriptomik, proteomik ve metabolomik alanlarda yapılançalışmalar artış göstermektedir. Genomik ve transkritptomik çalışmalar kapsamında mikroorganizmalarıngenom dizilerinin belirlenmesinde ve gen ifade analizlerinde yeni nesil dizileme sistemleri ile biyoinformatikaraçlar birlikte kullanılmaktadır. Bu çalışmada, beyaz peynirin taşıdığı toplam mikrobiyel yükün oluşturduğubeyaz peynir mikrobiyotasının belirlenmesinde, kültürden bağımsız bir yöntem olan shotgun metagenomikile kültüre dayalı bir yöntem olan ve mikroorganizmaların tanımlanmasına olanak sağlayan kültüromikmetotları üzerinde durulmuştur. Çalışma ile yakın gelecekte beyaz peynir gibi geleneksel gıda ürünlerinin yeniteknikler değerlendirilerek araştırılması gerekliliğinin önemi vurgulanmıştır. Kültüromik, metagenomik gibiyenilikçi teknikler, geleneksel gıda ürünlerinin mikrobiyota tanımlanması üzerinde daha az belirsizlik ileçalışılmasına olanak sağlayabilmektedir.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessBEYAZ PEYNİR MİKROBİYOTASINDA KÜLTÜROMİK VE SHOTGUN METAGENOMİK TEKNOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİCOMPILATION10.15237/gida.GD201364173425665824631309-6273