Farklı Eğim Gruplarındaki Çayır Vejetasyonunda Yangın Gelişiminin Modellenmesi - KÜÇÜK, Ömer (My University, 2024)
Bu çalışmada kızılçam ve karaçam meşcereleri ölü örtüsü ile orman alanları bitişiğindeki çayır vejetasyonlarında yangın yayılmasını tahmin eden modeller geliştirilecektir. Deneme yangınlarının yapılacağı alanlarda farklı eğim grupları seçilecektir. Böylece eğimin de yangın yayılma oranı üzerine etkisi konulmaya çalışılacaktır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar daha çok tepe yangını üzerinde yoğunlaşmıştır. Örtü yangınında yangın gelişimi üzerine çok az sayıda çalışma olup, bunlar genellikle düz alanda yapılmıştır. Yangınlardan önce yanıcı madde özellikleri belirlenecektir. Meteorolojik parametreleri belirlemek için Yangınlar sırasında mobil meteoroloji istasyonu kullanılacaktır. Elde edilen verile SPSS programında analiz edilecektir. Yangın yayılma oranını tahmin etmek için regresyon analizleri yapılacaktır. Geliştirilecek modeller sadece örtü yangın gelişiminin tahmin edilmesinde değil, yangın amenajmanında örneğin kontrollü yangınların planlanmasına ve yanıcı maddenin azaltılmasında da kullanılabilecektir. Anahtar Kelimeler: örtü yangını, yangın yayılma oranı, regresyon modeli, kızılçam, karaçam, çayır vejetasyonu