ÖZEL KESİM VE KAMU KESİMİ KURUM YÖNETİMİNDE YÖNETİCİ VE ÇALIŞAN İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR DENEME - ERKAN, M. Sevnur (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Küreselleşme ile birlikte, ülkeler birbirlerini etkilemektedir. Dünyanın bir bölgesinde ortaya çıkan bir düşünce, kısa zamanda tüm dünyaya yayılmakta ve etkisini göstermektedir. Geleneksel kamu yönetimi anlayışının problemler üretip, kamu yönetimindeki problemleri çözümleyememesi; mevcut paradigmanın değişmesini zorunlu kılmıştır. Yeni Kamu Yönetimi anlayışı, yeni yönetim paradigmasını temsil etmektedir. Bu anlayış devletin etkinlik, verimlilik, katılımcılık, şeffaflık, esneklik, hesap verebilirlik, stratejik yönetim gibi ilkeler çerçevesinde, kamu yönetimi sistemlerinin yeniden yapılandırılmasını ifade etmektedir. Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, Yeni Kamu Yönetimi anlayışından etkilenen ve bu ilkelerinden yola çıkılarak hazırlanan bir tasarıdır. Tasarı kapsamlı bir reformu hedeflemektedir. Çalışma 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel hatlarıyla Geleneksel Kamu Yönetimi Anlayışı, Reform ve Paradigmaları, Yeni Kamu Yönetimi‟nin ortaya çıkışı, özellikleri, teorik unsurları ve bu geçişin nedenleri incelenmiştir. İkinci bölümde daha çok Yeni Kamu Yönetimi Kültürü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise Yeni Kamu Yönetim Anlayışına yönelik, Kamu Yöneticilerinin tutum ve algılarını belirlemeye ilişkin alan araştırmasına yer verilmiştir.
Keywords: Kamu yönetimi, özel sektör