Mehmet b. Velî b. Resûl el-Kırşehrî'nin "Ez-Zübde fî İlmi'l-Kelâm" adlı eserinin tahkiki - Shashman, Khadijaemuliser (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Çalışmamızda Mehmet b. Veli b. Resûl Kırşehrî’nin ez-Zübde fî ilmi’l-kelâm isimli yazma eserin tahkik ve incelemesi yapılacaktır. Bu eser itikâdî konularda akla gelebilecek şüpheleri gidermek ve sapıklıklarla mücadele etmek amacı çerçevesinde kelâmın kullandığı kuvvetli deliller ile istidlallerde bulunmuş, önceki kelâm âlimlerinin görüşlerini de ortaya koymuştur. Kırşehrî’nin bu eseri, ele alınan konularla ilgili olarak Mâtürîdî ve Eş’arî âlimlerinin konu ile ilgili görüşlerini ve delillerini ortaya koymuştur. Eser yazıldığı dönemde mevcut kelâmî konuları içermekte ve bunları anlatırken kolay anlaşılır bir üslup kullanmaktadır. Bu sebeple döneminin kelâmî yapısını yansıtması bakımından önemli bir kaynak durumundadır. Mâtürîdî akidesini en yalın haliyle ve basit bir dille anlatması bakımından benzerlerinden ayrılan bu eser, kelâmî konularda araştırma yapan akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir eserdir. Bu sebeple mahtut haldeki bu eserin okuyucuya ulaştırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Çalışmamız tespit ettiğimiz dört nüsha üzerinden yapılmıştır. Esas aldığımız nüsha kenarında bir takım açıklamalar yazıldığı görülmüştür. Bu da bize, akıllar doysun, inançlar güçlensin ve bidatçilerin kötülüklerinden sakınılsın ve zararlı akımlara karşı bir kale gibi olsun diye yazılan bu eserin önemsendiğini göstermektedir.
he review of the book "al-Zubdah fi İlm al-Kalam" of Mehmet b. Veli b. Resûl el-Kırşehrî
Keywords: Kelâm, Matürîdîlik, Eş’arîlik, Mehmet b. Veli el-Kırşehrî