Fireproof Paper Production from Turkish Red Pine (Pinus brutia Ten.) with Using Fire Retardants - Çiçekler, Mustafa; Tutuş, Ahmet; Özkan, Hatice Gülşah (Kastamonu University, 2017)
Ozet Calismanin amaci : Bu calismanin amaci, yanmayi geciktirici kimyasallar ve cevre dostu yontemler kullanarak kizilcam odunlarindan ( Pinus brutia Ten.) yanmaya karsi direncli kagitlar uretmektir. Calismanin alani: Bu calisma Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi, Orman Fakultesi, Kagit Hamuru ve Kagit Uretim Laboratuvari'nda yurutulmustur. Materyal ve Yontem: Soda-Antrakinon (AQ) metodu kullanarak 3 farkli pisirme yapilmis ve optimum kosulu belirlemek icin elde edilen kagit hamurlarinin fiziksel ve optik ozellikleri, kappa numaralari, viskozite ve hamur verimleri tespit edilmistir. Boraks (BX), borik asit (BA), alfa-x (AX) ve amonyum polifosfat (APP) yanmayi geciktirici kimyasallar uretilen kagitlarin alt ve ust yuzeylerine belirli oranlarda (%3, 6, 9) uygulanmistir. Bu kimyasallarin uygulandigi kagitlar yanma testine tabi tutulmus ve yanma oranlari belirlenmistir. Sonuclar: Elde edilen sonuclara gore pisirme cozeltisine AQ ilavesi ile kagit hamuru veriminde yaklasik %4.6 oraninda artis gerceklesmistir. Ayrica, kappa numarasi 120’den 50’ye dusmustur. AQ ilavesi fiziksel ozellikleri onemli derecede etkilerken optik ozellikler uzerinde etkili olmamistir. Yanmaya karsi en iyi direnc ozelliklerini sirasiyla BX (%6, %9), BA (%6, %9) ve AX (%9) ilaveli kagitlar vermistir. Arastirma Vurgulari : Kagit alev alabilen bir malzeme oldugu icin yanmaya karsi direncinin arttirilmasi gerekmektedir. Buna ek olarak, nufus ve teknolojinin hizla arttigi dunyada cevre dostu yontemler kullanarak kagit hamuru uretimi yapilmasina ihtiyac duyulmaktadir.
Keywords: Pinus brutia; anthraquinone; fire retardant; pulp and paper; Kızılçam; antrakinon; yanmayı geciktirici; kağıt hamuru ve kağıt; 15. Life on land