Toplu Konut Alanlarında Ekolojik Planlama ilkelerinin Ankara - Eryaman V. Etap Örneğindeirdelenmesi - Duman, Ülkü; Yilmaz, Oğuz (Ankara University Faculty of Agriculture, 2001)
Kentleşme olgusunun giderek artan h ı z ı , doğa üzerinde olumsuz etkileriyle birlikte pekçok çevre sorununu da beraberinde getirmi ştir. Özellikle kentleşmenin yüksek, buna karşı n yerleşilebilir alanlar ı n s ı n ı rl ı oluşu toprağın tarı msal kullan ı mdan kentsel kullan ı ma dönüşümünü h ı zland ı rm ışt ı r. Kentler çevre sorunlar ı n ı n olumsuz etkilerinin yoğ un olarak yaşand ığı mekanlar haline gelmi ştir. Bunun sonucunda ekolojik dengelerin gözetildi ğ i, yarat ı lan kirlenmenin en aza indirildi ğ i bir planlama sistemi geli ştirilmesi ihtiyac ı doğ muştur ve böylece ekolojik planlama kavram ı gündeme gelmiştir. Bu ara ştı rmada toplu konut alanlar ı için ekolojik planlama ilkeleri belirlenmi ş ve Ankara - Eryaman 5. Etap Toplu Konut Yerle şimi bu ilkeler aç ı s ı ndan değerlendirilmiştir. Öncellikle tek ailelik konutlarda uygulanmaya başlanan ekolojik planlama yakla şı m ı konutlarda ekolojik planlama ba şl ığı alt ı nda incelenmiş ve daha sonra toplu konut alanlar ı n ı n seçilmesi, belirlenmesi ve planlanmas ı nda kullan ı lacak ekolojik ilkeler belirlenmi ştir. Belirlenen bu ilkeler doğrultusunda Ankara -Eryaman 5. Etap Toplu Konut Alan ı değ erlendirilmi ş ve sonuçta toplu konut alan ı n ı n bir bölümü için bir tasar ı m yap ı lm ışt ı r
Keywords: ankara- eryaman 5. stage mass housing area; principles of ecological planning; Agriculture (General); mass housing areas; ekolojik planlama ilkeleri; Mass housing areas; ecological planning; principles of ecological planning; urban ecology; Ankara- Eryaman 5. stage mass housing area; kent ekolojisi; S1-972; Toplu konut; ekolojik planlama ilkeleri; kent ekolojisi; Ankara-Eryaman 5. etap toplu konut yerle şimi; ankara-eryaman 5. etap toplu konut yerle şimi; urban ecology; toplu konut; ecological planning; 15. Life on land; 6. Clean water; 12. Responsible consumption; 13. Climate action; 11. Sustainability