Karadeniz'in Kastamonu kıyılarında (İnebolu-Cide) ticari amaçla yakalanan balıklardaki parazitler - Muftah, Khaled M. Idris (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Eylül 2016 –Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada Sarda sarda, Uranoscopus scaber, Merlangius merlangus, Alosa immaculata, Gobius cobitis, Scorpaena porcus, Pomatomus saltatrix, Engraulis encrasicolus, Mullus barbatus, Trachurus mediteraneus balık örnekleri Kastamonu kıyılarından elde edilmiştir. Balıklar avlandıktan sonra taşıma kapları kullanılarak Kastamonu Su ürünleri Fakültesi Laboratuvarı'na getirilmiş ve araştırmaya başlanmıştır. Parazitolojik incelemeden önce balık boyu ve ağırlığı belirlenmiştir. Parazitler açısından vücut boşluğu, solungaç, ağız ve balık iç organları incelenmiştir. Karaciğer ve barsak bir makas ile açığa çıkarılmış ve daha sonra mikroskop kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda Anisakis simpleksi ve Anisakis pegreffii cinsine ait larvalar Anisakis, filum Nemathelminthes türlerinin varlığı tespit edilmiştir. Bu bölgeden avlanan balıkların iyi pişirilmesi yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçecektir.
Fish parasites of the caught fishes at the Kastamonu coast (İnebolu-Cide) of Black sea
Keywords: Balık parazitleri, Balık, Ticari balık, Karadeniz