Türkiye’nin hizmet ihracatının analizi - Tufan, Hasan Can (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Ülke ekonomilerini oluşturan temel sektörler, tarım, sanayi ve hizmetlerdir. Uzun yıllar boyunca tarım ve sanayi sektörleri ekonomik büyümenin en önemli unsurlarını oluşturmuşken, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında güçlü ekonomiye sahip ülkeler, tarım ve sanayi sektörüne dayalı ekonominin yerine ekonomik yapılarını ve politikalarını değiştirerek hizmet sektörüne ağırlık vermişlerdir. Sonraki yıllarda ise gelişmekte olan ülkeler de hizmet sektörünün ekonomilerindeki payını artırma çabası içine girmiştir. Uluslararası hizmet ticareti Türkiye’nin son yıllarda en önemli gündem konularından birisi olmuştur. Uluslararası hizmet ticaretinin öneminin giderek artması ve Türkiye’nin pek çok hizmet alanında mukayeseli üstünlüğe sahip olması sebebiyle çok sayıda hizmet sektörü ülkemizin ekonomik yapısı içinde yerini almıştır. Yıllarca uluslararası hizmet ticaretinde sadece turizm ile var olan ülkemiz son yıllarda pek çok hizmet sektörünün uluslararası ticaretini gerçekleştirir konuma gelmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de hizmet ihracatının içinde barındırdığı büyük ve önemli sektörlerin ülke ekonomisinin büyümesine verdiği destek ve ödemeler dengesine yaptığı pozitif katkı 12 alt sektör temelinde analiz edilmiş ve sektörlere yönelik uygun politikalar geliştirilmesinin önem arz ettiği düşünülmektedir. Ayrıca Türkiye’de hizmet ihracatı gelirleri üzerinde etkili olan makroekonomik değişkenlerin belirlenmesi amacıyla 2000:1 – 2020:4 yılları arası çeyreklik verileri kullanılarak aralarındaki ilişki incelenmiştir.
Keywords: Hizmet Sektörü, Hizmet İhracatı, Türkiye