Çağdaş sanat sürecinde eril iktidarın sanat yaratımında kadın imgesi - Beyazıt, Seda (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Görselliğin cinsiyet ayrımında kadınlar, erkek sanatçıların psikolojik, kültürel ve toplumsal deneyimlerinin sınırlarında ĢekillendirilmiĢlerdir. Kadınların belli sınırlar dâhilinde imgeleĢtirilmelerinin en önemli nedeni, onları tıpkı doğa gibi denetim altında tutma isteğinden ve çabasından kaynaklanmıĢtır. Sanatın her döneminde görülür ki, sanat yapıtları yalnızca sanatçının bireysel ve düĢsel dünyasını yansıtmakla kalmamıĢ birçok dıĢ etkenle yönlendirilmiĢtir. Kadın imgesi, zamanın gereklilikleri, hâkim olan güçlerin etkisiyle Ģekil ve form değiĢtirmiĢ ancak erkeklerin denetimindeki bir varlık ve cinsel bir nesne konumundan çıkmayı baĢaramamıĢtır. Günümüzde halen çıplaklık denince ilk akla gelen, cinsellik ve erotizmi çağrıĢtıran kadın bedeni, geçmiĢ yüzyıllardan kalma, erkek dünyasının düĢünce geleneklerinin mirasıdır. Bu tezde eril iktidar gözüyle yaratılan kadın imgesinin, geçmiĢten günümüze hangi sebeplerle ve ne tür düĢüncelerle sanatın vazgeçilmezi olduğu konusu irdelenmiĢtir. Feminist sanatın yaratılan imgelemi ne gibi değiĢikliklere uğrattığı, günümüzde çağdaĢ sanatta yaratım unsuru olarak kadın bedeninin niçin hala popülerliğini koruduğu, sanat tarihi ve insanlık tarihinin ilk gününden bugününe sunulan kadın imgelerinin temsillerinden örnekler gösterilerek açıklanmaya çalıĢılmıĢtır.
Keywords: Kadın, Ġmge, Feminist, Sanat, ÇağdaĢ