ÖĞRETMENLERİN İŞLE BÜTÜNLEŞME DÜZEYLERİ İLE DEĞİŞİME DİRENÇLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, Semiyya Nur (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma ile okul öncesi ve ilköğretim öğretmenlerinin işle bütünleşme düzeyleri ile değişime dirençleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu araştırma ile örgütsel alan yazında yeni sayılan pozitif örgütsel davranış yaklaşımının değişime direnci açıklamadaki rolü ortaya konmuştur. Bu sayede alanyazına pozitif psikoloji açısından bir bakış kazandırılarak yeni araştırmalar için kapı açılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu ili ve ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan okul öncesi, sınıf ve branş öğretmenleri oluşturmuştur. Çalışma okul öncesi ve ilköğretim öğretmenlerinin işle bütünleşme düzeylerinin değişime dirençleri ile ilişkisini incelemiştir. Bu doğrultuda nicel araştırma modeli içinde ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Ölçme araçları tek form halinde okullara bizzat araştırmacı tarafından dağıtılmış ve toplanmıştır. Araştırmaya veri toplama sürecinde katılımcılara ait demografik bilgileri edinmek amacıyla bir kişisel bilgiler formu ile bağımlı ve bağımsız değişkenlere yönelik verileri elde etmek için Utrecht İşle Bütünleşme Ölçeği ve Değişime Direnç ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçlarıyla elde edilen veriler üzerinden ele alınan amaçlar doğrultusunda t testi, ANOVA ve Regresyon analizi yapılmıştır. Bu analizler SPSS v.22 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre kadın ve erkek öğretmenler işleri ile benzer düzeyde bütünleşirken değişime farklı düzeylerde direnmektedirler. Sınıf öğretmenleri branş öğretmenlerine göre, 21 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip öğretmenler 1-10 yıl ve 11-20 yıl arası mesleki kıdeme sahip öğretmenlere göre, yüksekokul mezunu öğretmenler lisans ve lisansüstü mezunu öğretmenlere göre daha fazla işleriyle bütünleşmektedirler. Aynı zamanda öğretmenlerin değişime karşı direnme tutumları görev, mesleki kıdem ve mezuniyete göre birbirlerine yakın düzeydedir. Değişime direnç ile işle bütünleşme çok zayıf düzeyde ters yönde anlamlı bir biçimde ilişkilidir ve işle bütünleşme düzeyi değişime direnç üzerinde anlamlı bir yordayıcıdır.
Keywords: İşle bütünleşme, değişime direnç, öğretmen