Öğretmen Adayının İş Sosyalleşmesinin Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde İncelemesi: Bir Eylem Araştırması - Saçmalioğlu, M. Gökhan; Gürsel, Ferda; Alagül, Özlem (Hacettepe University, 2018)
Alan yazın incelendiğinde, yapılan çalışmalardagenellikle öğretmen adaylarının lisans eğitimisüreçlerinin ve sonrasının dikkate alındığı görülür.Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleği üzerineilkokul, ortaokul ve lise beden eğitimi tecrübelerininetkilerine yönelik çalışmalara ise nadiren rastlanmaktadır.Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarınınöğretmenlik mesleğine başlamadan önceki kültürleşmeve lisans dönemindeki mesleki sosyalleşmesüreçlerinin öğretmenlik uygulaması dersine etkilerini;öğretmen adayı, uygulama öğretmeni ve fakülteöğretim elemanı üçgeninde ortaya koymaktır. Buaraştırmada, nitel araştırma desenlerinden eylemaraştırması kullanılmıştır. Çalışmaya Beden Eğitimive Spor Öğretmenliği Bölümü 4. sınıfta öğrenimgören 2 erkek ve 1 kadın beden eğitimi öğretmenadayı, öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulamasıyaptıkları okulun beden eğitimi öğretmeni ve öğretmenadaylarının öğretmenlik uygulaması derslerini yürüten bir fakülte öğretim elemanı ve ders asistanı katılmıştır.Veriler toplanırken yarı yapılandırılmış görüşmeler,alan notları ve ders planları kullanılmıştır. Verilerinanalizi içerik analizi ile yapılmıştır (Patton, 2002).Yapılan analizler sonucunda bulgular: “Ortaokul/lisebeden eğitimi derslerinden kalanlar”, “Beden eğitimimesleği yolunda ilk tecrübeler” olmak üzere 2 tema altındatoplanmıştır. Beden eğitimi öğretmen adaylarının,öğretmenlik alanına adım atmadan önceki bedeneğitimi geçmişleri ve üniversitede geçirdikleri zamanınveriminin öğretmenlik uygulaması dersinde etkili olduğubulunmuştur. Karşılaşılan problemlerin çözümündefakülte öğretim elemanı ve uygulama öğretmenlerininyardımlarına ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Sonuçolarak; beden eğitimi öğretmen adaylarının ortaokulve lisede öğrenci olarak katıldıkları beden eğitimi dersiyaşantıları, onların lisans dönemindeki mesleğe girişdeneyimlerini olumlu ya da olumsuz etkilemektedir.Öğretmenlik uygulaması sürecine fakülte öğretim elemanlarıve uygulama öğretmenleri, öğretmen adaylarının“kültürleşme” ve “mesleki sosyalleşme” dönemindeedindikleri deneyimleri göz önünde bulundurarak iş birliğiiçinde müdahale etmelidir.
Keywords: Physical education teacher; Teacher education; Occupational socialization; Teaching practice; Health Care Administration; Beden eğitimi öğretmeni; Öğretmen eğitimi; İş sosyalleşmesi; Öğretmenlik uygulaması; Spor Hekimliği; Sağlık Kurumları Yönetimi; Sports Medicine; 4. Education