Tubitak Efficiency Challange Yarış Aracı Atabey Gazi’nin Modernizasyonu Ve Yerleşik Şarj Birimi Tasarımı - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Bu projede, Tubitak Efficiency Challange elektrikli araç yarışmasına katılacak olan Atabey Gazi aracının, yarışma için gerekli şartları sağlayacak şekilde, gerekli olan fırçasız DC motoru, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, gövde, şase parçalarının, düzenlenmesi gerçekleştirilecektir. Yarışma şartlarında belirtildiği üzere, yarışmaya her katılımda ilgili parçalardan en az bir tanesinin yenilik içermesi gerekmektedir. Yapılacak bu yenlikler de literatüre bir yenilik katmak anlamı taşımaktadır. Ayrıca, Atabey Gazi elektrikli aracının bataryası verimi ve güç yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle diğer bataryalardan üstün olan, son yıllarda kullanımı tercih edilen lityum-iyon (Li-Iyon) tabanlı batarya ünitesidir. Bu tip bataryanın daha verimli şarj ve deşarjının gerçekleştirilebilmesi için batarya yönetim sistemi tasarlanacaktır, ve bu proje de pasif dengeleme yapısı tasarımı da gerçekleştirilecektir. Ek olarak, lityum-iyon batarya ünitesinin şebekeden şarjını sağlamak için yerleşik şarj birimi ünitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Yerleşik şarj birimi ünitesinin en az 500W gücünde olması gerekmektedir. Bu projede, en az 500W güç sağlayacak izoleli bir DC-DC dönüştürücü yapısı kullanan bir dönüştürücü ile yerleşik şarj birimi uygulaması gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Atabey Gazinin 3kW’lık fırçasız DC motorunun, yarışma için gerekli olan bakımları yapılacaktır ve fırçasız DC motor sürücüsünün geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yürütülecektir. Ek olarak, Atabey Gazinin mekanik aksamlarının yarışma için düzenlenmesi de sağlanacaktır.