Fen, mühendislik ve girişimcilik uygulamalarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık ve girişimcilik becerilerine etkisi - Yalçınkaya, Ayşe (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Araştırmada, fen bilimleri dersinde, fen mühendislik ve girişimcilik uygulamalarının (FMGU) kullanılmasının öğrencilerin bilimsel yaratıcılık ve girişimcilik üzerine etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin FMGU etkinliklerinde verilen problemleri çözme yöntemleri ve tasarladıkları ürünler incelenmiştir. Deneysel desenlerden ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Marmara bölgesinde yer alan bir ilkokulda iki farklı sınıfta öğrenim gören 54 öğrenci ile çalışma yürütülmüştür. Deney grubunda 28 öğrenci, kontrol grubunda 26 kişi bulunmaktadır. FMGU etkinlikleri 4. sınıf fen bilimleri dersi aydınlatma teknolojileri ünitesindeki kazanımlar ele alınarak hazırlanmıştır. Veriler Girişimcilik Ölçeği ve Bilimsel Yaratıcılık Testi aracılığı ile toplanmıştır. Girişimcilik testinden elde edilen puanlar betimsel istatistikler, bağımlı gruplar t-testi ve bağımsız gruplar t-testi kullanılarak incelenmiştir. Bilimsel Yaratıcılık Testinden elde edilen puanlar ise rubrik kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler çözümlenerek girişimcilik verileri; liderlik, yenilikçilik, risk alma, başarı ihtiyacı, takım çalışması, etkili iletişim ve öz denetim başlıkları altında incelenmiştir. Araştırma sonucunda girişimcilik testinin sonuçları ele alındığında ön test ve son test arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Araştırmada bilimsel yaratıcılık testinde deney ve kontrol grubu ön test son test arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Kontrol grubu ön test son test arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Deney grubu ön test son test arasında son test lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Araştırma sonucunda bilimsel yaratıcılık testinden deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son teste verdikleri cevaplarda çeşitlilik olduğu görülmüştür. Deney grubu öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık son testinde verdikleri cevapların arttığı gözlemlenmiştir. Öğrenciler, konuların kitap yerine grup olarak farklı bir şekilde işlenmesi durumundan hoşlanmış ve motive olduklarını sözlü bir şekilde dile getirmişlerdir. Öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri problemleri çözüme kavuşturma çalışmaları anlamlı öğrenmeye daha çok yönlendireceği için FMGU etkinliklerin daha sık kullanılması önerilmiştir. Farklı ünitelere de uygulanması ve yaygınlaştırılması tavsiye edilmiştir.
The effect of science, engineering and entrepreneurship practices on the scientific creativity and entrepreneurship skills of primary school 4th grade students
Keywords: Fen; Mühendislik ve Girişimcilik Uygulamaları; Bilimsel Yaratıcılık; STEM