İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin özetleme özyeterlik algıları ile okuduğunu anlama düzeyleri arasındaki ilişki - Kaman, Şafak; Bulut, Aydın (Mehmet Akif Ersoy Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2025)
Öğrencilerin özetleme becerileri, akademik başarılarını etkileyen önemli bir faktördür. Bu beceri, öğrencilerin metinleri anlama düzeylerini değerlendirme ve önemli noktaları kısaltarak belirleme konusunda yardımcı olur. Etkin bir şekilde özetleme yapılması, öğrencilerin okudukları metinleri daha derinlemesine anlamalarına ve dolayısıyla akademik başarılarını artırmalarına katkı sağlayabilir. Bu araştırmada ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin özetleme özyeterlik algıları ile okuduğunu anlama düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Kastamonu ilinde öğrenim görmekte olan 406 4. sınıf öğrencisi ile yürütülmüş ve veriler toplanmıştır. Veri toplama sürecinde “Özetleme Özyeterlik Ölçeği” ve “Okuduğunu anlama Testi” olmak üzere iki adet ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS21 paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde t-testi ve Pearson Momentler Çarpımı kullanılmıştır. Bunlara ek olarak ise frekans, yüzde ve ortalama puanlardan yararlanılmıştır. Araştırma sonunda özetleme özyeterlik algısı ile okuduğunu anlama düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin genel olarak özetleme özyeterlik algılarının yüksek olduğu, ancak okuduğunu anlama düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre ise, kız öğrencilerin özetleme özyeterlik algılarının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kız öğrencilerin okuduğunu anlama düzeylerinin de erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Özetleme; özetleme özyeterlik; okuduğunu anlama; ilkokul öğrencileri; Summarization; Summarization self-efficacy; reading comprehension; primary school students; Other Fields of Education (Other); Alan Eğitimleri (Diğer)