Hızlı katılaştırılmış Al-7075 alaşımının mikroyapı ve mekanik özelliklerine Nb katkısının etkileri - Kupçak, Adem (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada hızlı katılaştırılmış Al- 7075 alaşımına ağırlıkça %1 ve 2 Nb katkısı yapılmış daha sonra yapılan katkıların alaşımın mikroyapı ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. İngot alaşımlar indüksiyon ergitme yöntemi ile hazırlanmış olup homojen bir karışım elde etmek amacıyla erğitme işlemi her bir numune için en az 3 kez tekrarlanmıştır. Hızlı katılaştırma işlemleri atmosfer ortamında, 25 m/s disk devir hızında ve 20 cm çaplı prinç bir diske sahip eriyik eğirme (melt spinner) cihazı vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Hızlı katılaştırma esnasında püskürtme gazı olarak argon gazı kullanılmış ve püskürtme basıncı 500 mbar olarak uygulanmıştır. Numunelerin mikroyapıları X-ışını difraktometresi (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) yardımıyla incelenmiştir. Mekanik özelliklerin tespiti ise çekme deneyleri ve mikrosertlik ölçümleri ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki; Yapılan Nb katkıları genel olarak hem α- Al fazlarının hem de ikincil fazların boyutlarının küçülmesine neden olmuştur. Benzer şekilde Nb katkısı ile birlikte hem mikrosertlik hem de elastiklik modülü değerlerinin arttığı gözlemlenmiştir.
Effects of Nb addition on the microstructure and mechanical properties of rapidly solidified Al-7075 alloy
Keywords: Al-7075 alaşımları, Hızlı katılaşma, Eriyik eğirme