Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi Doğal Meşcereleri İle Duglas Ağaçlandırmalarının Toprak Özellikleri Ve Meşcere Karakteristikleri Açısından Değerlendirilmesi - AYAN, Sezgin (My University, 2024)
Ülkemiz orman kaynakları ve biyolojik çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir ülkedir. Ancak, açıklanan son istatistiki rakamlara göre 22,7 milyon ha olan doğal orman varlığının yaklaşık %50’si bozuk niteliktedir. Bu durum ülke orman ürünleri sanayisinin talep ettiği odun hammaddesinin doğal orman kaynaklarından karşılanmasını da her geçen gün zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda hızlı gelişen yerli ve yabancı türler ile tesis edilecek olan endüstriyel plantasyonlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye’de tesis edilen endüstriyel plantasyonlarda yaygın olarak kullanılan egzotik türlerin başında Duglas göknarı (Pseudotsuga menziessi (Mirb.) Franco) gelmektedir. Ancak, 1972 yılından günümüze kadar ülkemiz değişik coğrafik kuşaklarında yapılan yabancı tür endüstriyel plantasyonların ve ağaçlandırmaların yapıldıkları yörede hakim olan doğal klimaks tür ormanları ile ekolojik, teknik ve ekonomik karşılaştırmaları yeterince yapılmamıştır. Bu çalışmada da; Batı Karadeniz Bölgesinde (Sinop-Ayancık, Bartın, Kastamonu-Cide) tesis edilen duglas göknarı ağaçlandırmaları her bir yöre kendi içinde ele alınmak suretiyle özellikle toprak karakteristikleri ve meşcere kuruluş özellikleri (meşcere dinamikleri) arasındaki ilişkiler incelenmeye çalışılacaktır. Türkiye’de en başarılı yabancı türlerden biri olarak gösterilen duglas göknarının potansiyel yetişme ortamı olarak da Karadeniz bölgesi gösterilmektedir. Kısaca, bu araştırmada; Batı karadeniz Bölgesindeki doğal türler ile (Fagus orientalis, Abies nordmanniana subsp. equi-trojani, Pinus nigra subsp. caramanica) egzotik tür olan duglasın büyüme performansları, toprak ve meşcere kararteristikleri mukayese edilecektir.