Determination of Cardiovascular Disease Risk Knowledge Level and Physical Activity Level in Firefighters: Descriptive Study - ÖZEL ÇAKIR, Filiz; DEMİRALP, Nuray; AYKAR, Fisun ŞENUZUN (ASOS Yayinevi, 2024)
Amaç: Bu çalışmada itfaiyecilerde kardiyovasküler hastalık bilgi düzeyi ve fiziksel aktivite düzeylerinin arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirilen bu araştırmanın örneklemini 108 itfaiyeci oluşturmuştur. Veriler Birey Tanıtım Formu, Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (UAFAA) ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan itfaiyecilerin yaş ortalaması 33±13, beden kütle indeksi (BKİ) 26,41±3,12’dir. İtfaiyecilerin %54,6’sının fazla kilolu ve %46,3’ünün fiziksel aktivite düzeyinin düşük olduğu bulundu. İtfaiyecilerin %90,7’si kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini bilmediğini ifade etmiştir. Katılımcıların KARRİF-BD Ölçeği ortalama puanı 18,5±4,3’tür. Araştırmada fiziksel aktivite düzeyi ile KARRİF-BD Ölçeği ve alt boyutları arasında puanlar açısından anlamlı bir farklılık görülmediği saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda, İtfaiyecilerin kardiyovasküler hastalıklara neden olabilecek risk faktörlerini bilmedikleri görülmüştür. İtfaiyecilerin bireysel kardiyovasküler risk faktörlerinin farkında olmaları, itfaiyecilerde kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için çok önemlidir.