Terörizmin finansmanı olarak narko terör: Türkiye'nin narko terörizmle mücadelesi - Günalp, Ogün (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Uyuşturucu madde kullanımı yüzyıllar öncesine dayanan ruh ve sinir sistemini etkileyerek kullanıcının ölümüne sebep verebilen bir madde türüdür. Uyuşturucu madde geniş kitleleri etkileyen bağımlılık seviyesinin yüksek olması sebebiyle kullanımı yaygınlaşmıştır. Uyuşturucuyla mücadele ülkelerin bu alana yoğunlaşarak çalışmalar yapması ve mücadele çalışmalarını yükseltmesi önemlidir. Refah ve gelişmiş bir toplum yapısı oluşturmak isteyen ülkelerin en büyük önceliği toplumunun sağlık, sosyal, ekonomik ve siyasi anlamda yeterli bir seviyeye getirmek olmalıdır. Toplumların başarısı kaliteli yaşam standartları ile huzur ve güven ortamlarına bağlıdır. Bu çalışmada iki ana başlık olarak ele aldığımız “narko” ve “terörizm” kavramları uyuşturucu maddenin kişilere verdiği zararlar ele alınırken uyuşturucu maddeden elde edilen kara para ekonomisine yer verilmiştir. Terör örgütleri bu kara para ekonomisiyle kendilerini finanse ederek terör faaliyetlerini artırma çabası içerisine girebilmektedirler. Uyuşturucunun türleri ele alınarak geniş kapsamda incelenmiş ve öğretici nitelikte olmasına yer verilmiştir. Terörizmin kavramlarını, türlerini ve tarihçesini ele alarak geçmişten günümüze gelen terörizme değinilmiştir. Terörizm, devlet dışında var olmaya çalışan bir terör grubu olarak daha iyi anlaşılabilir. Narkotik maddeden elde edilen gelirleri terör örgütleri örgütsel faaliyetleri için çokça tercih etmekte ve insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı gibi yolları tercih ederek kendilerine finansman sağlamaya çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra uyuşturucu ticareti veya diğer tür kaçakçılıkları yapamadığı durumlarda terör örgütleri yağma, haraç kesme ve çeteleşme faaliyetleri yürüterek kendilerine finansman kaynağı oluşturmaya çalışmaktadırlar. Bununla birlikte etnik, ideolojik, dini ve siber terörizm incelenmiş terörizmin sadece silah yoluyla değil birçok yolla yapıldığı anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, dünyada narko terörizm için kullanılan güzergâhlar da ele alınarak üretilen doğal ve sentetik uyuşturucunun ticaret rotalarına yer verilmiştir. Kuzey Karadeniz rotasının yeri ve önemi ele alınırken terör örgütlerinin hangi güzergâhları kullanarak Türkiye’ye uyuşturucu madde sokmaya çalıştığı terörizm ile mücadelede doğru yönleri bulmamızı kolaylaştıracaktır. Balkan rotası ve Doğu Akdeniz rotası ile ülkemizin dört bir yanında uyuşturucuyla mücadelede jeopolitik konumumuzun ne kadar öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Uluslararası platformda uyuşturucuyla mücadelede sözleşmeler yapılarak ve uluslar bu sözleşmeye taraf edilerek uyuşturucuyla mücadele noktasında ortak çalışmalar yapılmaktadır. Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Sözleşme ile uyuşturucuyla mücadele noktasında uluslararası taraf devletler ile ortak paydada hareket edilmektedir. Bu çalışma ile Türkiye’de narko terörizm ile mücadele noktasında mesai mefhumu gözetmeksizin görev yapan güvenlik güçlerimizin görev alanları ve bu görev alanlarındaki yapmış oldukları başarılı operasyonel faaliyetler ele alınarak farkındalık v oluşturmak amaçlanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu yurt içi ve sınırlarımızdaki çalışmalar ile uyuşturucuyla mücadele noktasında hem iyi bir tecrübe hem de değişen günümüz şartlarına uyum sağlama çalışmaları incelenmiştir. Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay tarafından yapılan çalışmalar ele alınarak uyuşturucu bağımlılığı noktasında bağımlı kişilerinin tedavilerinin yapılarak topluma kazandırılması konusu ele alınmıştır. Zira uyuşturucuyla mücadelede rehabilitasyonun önemi çok büyük olup refah ve gelişmiş bir toplum yapısı oluşturmanın en önemli unsuru toplumun ruhsal ve psikolojik olarak yeterli bir seviyede olmasıdır. Narko terör kavramı günümüzde üzerinde çok düşünülüp çokça çalışma yapılması gereken önemli bir konudur. Bu çalışma, terör örgütlerinin büyük gelir kaynağı olan uyuşturucu ile mücadelenin önemini vurgulayıp, ülkemizin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturan narko terörizm ile Türkiye’nin mücadelesini ortaya koyarak literatüre katkı yapmayı hedeflemektedir.
Narcoterrorism as financing of terrorism: Türkiye's fight against narcoterrorism
Keywords: Türkiye; Narko Terörizm; Madde Bağımlılığı; Uyuşturucuyla Mücadele