PEYZAJ PLANLAMA KRİTERLERİNE GÖRE İNEBOLUKASTAMONU İSTİKLÂL YOLU KÜLTÜR ROTASI’NIN DEĞERLENDİRİLMESİ - KOCAOĞLU, Meryem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bir bölgenin kültür rotası potansiyelinin varlığını ortaya koymak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için planlama kriterleri açısından doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Rotanın teması ve bölgenin karakteristik özellikleri ortaya konulmalı ve bu duruma uygun aktiviteler tespit edilerek mevcut potansiyelin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için yapılan çalışmalar doğrultusunda alterantifler geliştirilmelidir. Bu alternatifler planlama yaklaşımlarına, alanın özelliklerine, yerel halka, bölgesel ve yerel ölçekteki yönetimlere ve ziyaretçi beklentilerine göre belirlenmektedir. İnebolu-Kastamonu güzergâhında ki İstiklâl Yolu Kültür Rotası doğal ve kültürel kaynak değerlerine sahip tarihi rota olmasından dolayı potansiyel kültürel rotalarından biridir. Bu çalışma; araştırma alanı olarak seçilen İnebolu- Kastamonu arasındaki ‘‘İstiklâl Yolu’’ kültür rotası ve yakın çevresinin, doğal ve kültürel peyzaj kaynak değerlerlerinin belirlenmesi, elde edilen verilerin kültür rotası potansiyelinin peyzaj planlama kriterleri açısından irdelenmesi, mevcut potansiyelin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik öneriler sunulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu amaçları gerçekleştirilmek için çalışma yöntemi olarak araştırma alanına ve konuya ilişkin literatür taraması ve gözlemler yapılmış, gözlemler ve çalışma alanının mevcut kaynak değerlerini, kullanımlarını, sorunlarını ve potansiyellerini tespit etmek ve planlama önerileri getirebilmek için rotayı kullanan ziyaretçiler arasında anket çalışması uygulanmıştır Anket çalışmasında rotada bulunan alanların mevcut kullanım durumları, kullanıcı beklentileri ve ziyaretçilerin demografik özelliklerine dair bilgiler istatistiki olarak değerlendirilmiş, frekans dağılımları ve aritmetik ortalamalara göre yorumlanmıştır. Değerlendirme sonucunda alanda koruma, yerel halkın farkındalığı, altyapı, tesislerin kapasitesi, kullanım alanları ve donatı elemamları, tanıtım ve bilgilendirmeye dair yetersizliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda kültür rotası potansiyelini artırma hedefiyle, doğal ve kültürel kaynakların kullanımında koruma kullanma dengesini ve sosyo-kültürel değerler ile turizm altyapısının geliştirilmesine sağlayacak planlama önerileri sunulmuştur
Keywords: Yeşil koridor, kültür rotası, kültür rotası planlama, İstiklâl Yolu