Türkiye’de Bütçe Açığı – Cari Açık İlişkisi: Zamanla Değişen Nedensellik Testi (1975-2017) - YILMAZ, Hikmet; TÜTÜNCÜ, Asiye (Eskisehir Osmangazi University Journal of Economics and Administrative Sciences, 2020)
Bütçe açığı ve cari açık gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yaşadıkları ekonomik problemlerin temel belirleyicileri arasında yer almakla birlikte ilgili makroekonomik değişkenlerin arasında bir ilişki olup olmadığı sıkça tartışma konusu yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında Türkiye için bütçe açığı ile cari açık arasında nedensellik ilişkisi ve varsa nedenselliğin yönü araştırılmıştır. Söz konusu ilişki 1975-2017 dönemi yıllık veri seti kullanılarak Hacker ve Hatemi-J (2006) Bootstrap nedensellik testi ve zamanla değişen nedensellik testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, 1980-2008 döneminde değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmakla birlikte ilgili dönemin öncesi ve sonrasında cari açıktan bütçe açığına doğru bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Keywords: 1. No poverty