Halofilik arkelerin ağır metal giderim potansiyellerinin araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Son yıllarda ağır metal kirliliğinden kaynaklanan çevre kirliliği önemli bir küresel sorun olarak ortaya çıkmıştır. Ağır metallerin giderilmesi için çevre dostu ve sürdürülebilir yaklaşımların araştırılması, potansiyel biyolojik iyileştirme ajanları olarak ekstremofilleri değerlendirmeye yöneltmiştir. Bu çalışma, aşırı tuzlu ortamlardan izole edilen halofilik arkelerin ağır metal giderim potansiyelini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada halofilik mikroorganizmaların büyüme ortamına farklı oranlarda katkılanacak olan ağır metal bileşekleri inkübasyon süresi sonunda İndüktif Eşleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektroskopisi (ICP-OES) cihazı kullanılarak analiz edilecektir. Analiz öncesi örnekler %69’luk HNO3 ile yakılarak analize hazır hale getirilecektir. Bu yolla halofilik arkelerin, ağır metal kontaminasyonu olan çözeltilerden ağır metalleri uzaklaştırma yeteneği değerlendirilecektir. Ek olarak, bu halofilik arkelerin biyoremediasyon potansiyelini optimize etmek için tuzluluk ve pH gibi temel çevresel parametrelerin ağır metal giderme işlemi üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Bu çalışmanın, ekstremofillerin çevresel biyoteknolojideki uygulamalarına ilişkin giderek artan bilgi birikimine ve özellikle halofilik arkelerin ağır metal biyoremidasyonu için etkili adaylar olarak potansiyelini açığa çıkarmaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Fen Bilimleri