Kastamonu kaynaklı şiir mecmûası I - Ese, Nur Beste (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
“Kastamonu Kaynaklı Şiir Mecmûası I” adlı bu çalışma, adından da anlaşılacağı üzere Kastamonu’da ele geçen bir mecmûanın incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışmanın temelini oluşturan bu mecmûa, Prof. Dr. Eyüp Akman’ın arşivinde bulunmaktadır. Tez karşılaştırmalı bir çalışma olmadığı için şiirlerin edisyon kritiği yapılmamıştır. Fakat mecmûada yer alan şiirlerin daha önce herhangi bir kaynakta yayımlanıp yayımlanmadığı dipnotta belirtilmiştir. Üzerinde, herhangi bir açıklama olmayan şiir, ilk defa çalışmada yayımlanıyor anlamını taşımaktadır. Çalışma giriş, sonuç, sözlük, kaynaklar, dizin ve ekler dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde mecmûa Kastamonu’da bulunduğu için Kastamonu’daki âşıklık geleneğine, Kastamonulu âşıklara ve mecmualar hakkındaki genel bilgilere yer verildi. İkinci bölümde incelenen mecmûanın tanıtımı yapıldı. Üçüncü bölümde ise mecmûa içinde yer alan şairlerin hayatları hakkında bilgiler verilip, mecmûada yer alan şiirlerdeki muhtelif ifade ve kavramlar şiir örnekleriyle açıklandı. Dördüncü bölüm olan şiirler bölümünde ise transkripsiyon çalışması yapılan şiir metinlerine yer verildi. Sonuç bölümünde; yapılan çalışma ile ulaşılan sonuçlar belirtildi, sözlük bölümünde şiirlerde yer alan anlamı bilinmeyen kelimelerin açıklamaları yapıldı, kaynakçada çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar sıralandı, dizin bölümü oluşturarak ise aranılan şiir ve şairin rahatça bulunması sağlandı. Son olarak ekler bölümünde mecmûadan yararlanmak isteyenler için metnin tamamının tıpkıbasımına yer verildi.
Kastamonu sourced poetry journal I
Keywords: Kastamonu, Mecmûa, Yeni Şiirler, Âşık Edebiyatı