KURULUŞUNDAN SÂMERRÂ DÖNEMİ SONUNA KADAR ABBASİ DEVLETİNDE TÜRK KOMUTANLAR - KILIÇ, Hakan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Dünya tarihine yön veren Türkler, Orta Asya’ dan göç ederek yerleştikleri Türkistan’ da çevrelerindeki devletler ile giriştikleri mücadeleler sonucunda çeşitli din ve kültürler ile karşılaşmışlardır. Müslümanlar ile yapılan mücadelelerde İslamiyet ile tanışan Türkler kendi ırk özellikleri ve kültürlerinin İslamiyet ile örtüştüğünü görmüşlerdir. Türklerin savaşçı, yönetici, kuvvetli, nizam sahibi vb. birçok özelliklerinin olduğunu gören dönemin Abbasi Devleti halifeleri Türk illerinden esir olarak veya farklı sebeplerle Müslüman şehirlerine getirilen Türkler’ i İslam devleti hizmetine almışlardır. Bu eserde dönemin halifeleri tarafından Abbasi Devleti’nin hizmetine alınan Türk komutanların ordu ve yönetimde İslam devletine yaptıkları hizmetleri, devlet kademesindeki yükselişleri, entrikaları ve askeri - siyasi politikayı yönlendirmeleri incelenmiştir.
Keywords: Türkler, İslamiyet, Abbasi Devleti, Halifeler, Askeri Politika.