Kayın (Pleurotus ostreatus) ve shiitake (Lentinus edodes) mantar misellerinin gelişimi üzerinde manyetik alan uygulamalarının etkisi - Sarıtaş, Fatma (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmada; kayın (Pleurotus ostreatus) ve shiitake (Lentinus edodes) mantarları miselinin gelişimi üzerinde manyetik alan uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Otoklavda 121 oC sıcaklıkta 30 dakika steril edilmiş Malt Extract Agar (MEA) besi ortamı, 9 cm çapındaki petri kaplarına 0,5 milimetre yüksekliğinde yaklaşık 30 mililitre kadar koyulmuştur. Daha sonra laboratuvar koşullarında steril bir şekilde, besi ortamlı petri kaplarına ayrı ayrı iki tür mantar misellerinin ekimi yapılmıştır. Manyetik alan(MA) uygulaması için mantar miselleri farklı sürelerde (5, 10, 15 ve 30 dakika ) ve değişik manyetik alan şiddetlerine (0,25; 0,5; 1, 5, 10, 50 ve 100 militesla ) selonoid içerisinde maruz bırakılmışlardır. Kontrol ve farklı manyetik alan şiddetlerine maruz bırakılan miseller 23 oC sıcaklık ve %95 nem ortamı sağlanarak gelişmeye alınmıştır. Gelişme gösteren mantar miselleri ikişer gün ara ile gelişimleri kayıt altına alınarak 20 gün boyunca misel gelişim hızları tespit edilmiştir. Misellerin gelişme hızına ilişkin olarak elde edilen veriler ile farklı manyetik alan şiddetleri ve uygulama süreleri için SPSS18 istatistik programı ile varyans analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde shiitake mantar misel gelişimi ile manyetik alan şiddetinin arasında istatistiksel olarak fark görüldüğü (p<0,05), kayın mantar miseli gelişimi ile manyetik alan şiddeti arasında istatistiksel olarak bir fark olmadığı (p>0,05) tespit edilmiştir. Çıkan farklılıkları ortaya koyabilmek amacıyla LSD testi uygulanmıştır. Shiitake mantar miselinin gelişim hızı için 15 ve 30 dk süreyle 5mT’lık MAŞ’nin uygulanmasının daha iyi olduğu, kayın mantar miselinin gelişim hızı için de 5 dk süreyle 0,5 mT’lık MAŞ’nin uygulanmasının daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Effect of magnetic field applications on mycelium growth of oyster (Pleurotus ostreatus) and shiitake (Lentinus edodes) mushrooms