Türkiye’nin Pisa’daki Fen Başarısıyla İlişkili Faktörlerin İncelenmesi - ERDAS KARTAL, Eda; DOGAN, Nihal; YILDIRIM, Selda (Necatibey Faculty of Education Electronics Journal of Science and Mathematics Education, 2017)
Bu calismanin amaci, Turkiye’deki ogrencilerin PISA 2003, 2006 ve 2009 (Uluslararasi Ogrenci Degerlendirme Programi) fen okuryazarligi basarisi ile iliskili olan degiskenleri arastirildigi calisma sonuclarinin sistematik bir sekilde incelenerek, bu degiskenler ve basari arasindaki iliskiler hakkinda, eger varsa, genelleme yapilmasina uygun, tutarli sonuclarin belirlenmesidir. Arastirmada nitel olarak yurutulmus ve dokuman analizi kullanilmistir. Arastirmanin orneklemi bu alanda yapilan 23 ulusal calisma olusturmustur. Arastirmacilarin, anne-baba egitim duzeyi degiskeni ile ogrencilerin fen okuryazarligi basarisi arasinda pozitif bir iliski oldugunu tespit ettikleri gozlemlenmistir. Benzer sekilde arastirmalarda, ogrenci karakteristiklerinden olan fene yonelik tutum ile ogrencilerin basarisi arasinda pozitif iliski oldugu ve kiz ogrencilerin fen okuryazarligi alaninda erkeklerden daha basarili olduklari rapor edilmistir. Incelenen calisma sonuclari ogrenmeye ayrilan zaman ile fen okuryazarligi basarisi arasinda pozitif bir iliski oldugunu gostermistir.