Uzaktan eğitim sürecinde sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde çoklu temsil kullanımına ilişkin görüşleri - Kirtenoğlu, Yasemin (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Uzaktan eğitim, yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte yaygınlaşan bir model olsa da temel eğitimde henüz yaygınlık kazanmış bir alan değildir. Pandemi süreciyle birlikte ise uzaktan eğitim bir seçenekten çok zorunluluk haline dönüşmüştür. Bugün yeniden yüz yüze eğitime dönülen ortamda ise uzaktan eğitim de kendisine daha geniş bir yer bularak yaygınlığını arttırmaya devam etmektedir. Çalışma kapsamında uzaktan eğitim, daha da özelleştirilerek matematik dersi ve çoklu temsil olguları ile birlikte ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde çoklu temsil kullanımına yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu ilinde devlet okullarında görev yapan 15 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma verileri ilk olarak temalarla kategorize edilmiş ve her soru için kodlara verilen yanıt sayıları hesaplanmış ve tablolar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda çoklu temsil uygulamalarının en fazla kullanılması gereken derslerin başında matematik dersinin geldiği, bunun temel nedenleri arasında matematikte kavramların somutlaştırılması sürecinde sorunlar yaşanmasının geldiği tespit edilmiştir. Uzaktan eğitim sürecinde daha pratik olan video ve sunum yapma tekniği yaygın olarak kullanılırken oyun oynama ve etkinlik yapmanın yüz yüze eğitimde olduğu kadar kullanılamadığı bulunmuştur. Öğretmenlerin sadece sınıf içi etkinliklerde değil, aynı zaman da uzaktan eğitim sürecinde de çoklu temsil uygulamalarına ağırlık verdikleri bulunmuştur. Bu çalışmada da öğretmenlerin sık sık uzaktan eğitimde erişim problemi yaşadıkları tespit edilmiştir.
Keywords: Çoklu temsil, uzaktan eğitim, matematik