LİBYA’DAKİ KAMU HARCAMALARI VE GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Zaed, AMMAR AYYAD ZAYİD BIN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
GSYİH, Libya’daki ana milli hasıla kaynaklarını temsil etmektedir, bu ürün devletin GSYİH’sına en az (%83.7) katkı sağlamaktadır. Libya’nın ekonomisi, son yıllarda (1990-2009) uluslararası pazarda ürünlerin pahalanmasının neden olduğu büyük petrol gelirlerinin artışı ile desteklenen kayda değer bir gelişmeye be aynı zamanda (1990-2009) süresince üretilen petrol miktarlarının büyümesine tanıklık etmiştir, bu durum da, GSYİH’nın cari fiyatlarla (1990) yılında (28253) milyon dinardan (2009) yılında (49854) milyon dinara yükseldiği, büyük ve özel hükümet projelerinin uygulanmasından dolayı ekonomik faaliyetin hızında bir artışa neden olmuş ve bunların hepsi kalkınma hızı yüzdesinin (%77) aşılmasına neden olmuştur; bir başka deyişle, Libya’daki GSYİH son yıllarda (1999-2009 AD) yarıdan daha fazlasını ikiye katlamıştır. Araştırmanın standart biçimlerinin analizinin bir sonucu olarak, Libya milyon dinarı ile kamu harcamalarındaki artış GSYİH (1.398) milyon artmasına neden olduğu için ve kamu harcamaları, GSYİH’da meydana gelen değişimlerin açıklanması ve yorumlanmasında yüzde (%78) katkı sağladığı için, GSYİH üzerinde kamu harcamalarının güçlü bir etkisi mevcuttur, standart modellerin tahmin edilmesi sonuçları, hem ana hem de ikincil GSYİH bileşenleri üzerinde kamu harcamalarının anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermiştir.
Keywords: Kamu harcaması, GSYİH, Libya ekonomisi.