SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ SAYI HİSSİNİN İNCELENMESİ - YARIMKAŞ, Ceren (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının sayı hissi düzeylerini ve sayı hissini içeren sorularda kullandıkları stratejileri belirlemektir. Nitel araştırma yöntemi temelinde tasarlanan bu araştırma durum çalışması deseninde dizayn edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğrenim görmekte olan 157 üçüncü ve dördüncü sınıf öğretmen adayı oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak sayı hissinin dört farklı bileşenine ait sorulardan oluşan “Sayı Hissi Testi” kullanılmıştır. Elde edilen bulgular nitel analiz yöntemlerinden betimsel analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmeni adaylarının sayı hissi stratejilerini kural temelli stratejilerden daha az kullandığı tespit edilmiştir. Ancak sayı hissinin çalışmada temel alınan bileşenlerine göre bu oran farklılık göstermektedir. Öğretmen adaylarının bileşenler kapsamında sayı hissi stratejilerini kullanma oranlarının en fazla olduğu bileşen “sayıların anlamı” iken en az olduğu bileşen ise “esnek işlem yapma ve sonucun akla yatkınlığını yargılama” olarak bulunmuştur. Araştırmanın bulguları doğrultusunda öğretmen adaylarının sayı hissi hakkındaki bilgilerini ve sayı hissi kullanma performanslarını arttırmak için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Sayı Hissi, Matematik Öğretimi, Sayı Hissi Stratejisi, Kural Temelli Strateji