Kastamonu Yöresi Kavak Zararlıları - Ünal, Sabri; Selek, Fazıl; Yaman, Mustafa (Kastamonu University, 2016)
Kavak türü, yüksek artım gücü, vejetatif olarak kolayca üretilebilmesi, odununun çeşitli sanayi kollarında kullanılabilmesi ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilmesi bakımından en önemli hızlı gelişen ağaç türleri arasında yer almaktadır.Kavak ağacı toprağa dikilmesinden itibaren üretimi yapılıncaya kadar çok çeşitli böceklerin saldırısına uğramakta, ağacın yaprak, sürgün, dal, gövde ve kökleri zarar görmekte ve ağacın hayatiyeti bu durumdan oldukça etkilenmektedir.Ülkemiz açısından çok önemli bir tür olan kavağın böcek zararlarından en az oranda etkilenmesi için öncelikle hangi tür böcek zararlarına maruz kaldığı kesin olarak bilinmeli, daha sonra da iklim ve çevre faktörleri göz önünde bulundurularak en etkili mücadele metotları ortaya konulmalıdır.Yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü Kastamonu yöresine ait kavak zararlısı böceklerin belirlenmesi için literatür taraması yapılmış, arazide tespit edilen böceklerle birlikte bulgular kısmında belirtilmiştir.
Keywords: 13. Climate action