Türkiye’ De Kamu Denetim Reformları Ve Kamu Çalışanlarının Reform Algıları :Kastamonu İli Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Dünya 1980’ lerin başından itibaren küreselleşme olgusunun etkisiyle hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Türkiye’ nin bu süreçte uygulamaya koyduğu liberal politikalar ve 1990’ dan itibaren bu politikaların sosyal ve siyasal hayattaki uygulama biçimi önem kazanmış, Türkiye açısından yönetimsel dönüşüm sürecinin tetikleyici unsuru bu politikalar olmuştur. Yaşanan bu değişim sürecinin belirgin etkileri, kamu disiplinlerini de parçalı fakat kendi içinde tutarlı değişimler ile karşı karşıya bırakmıştır. 2 Bu yapının bir parçası olarak yönetimsel süreçler dışında denetim arayışları da sürece uyumlu bir biçimde şekillenmiştir. Geleneksel denetim anlayışının sonuçtan ziyade sürece odaklanması, kurumların verimliliği ve denetimi hususunda güvensizliğe yol açmıştır. Reformist kabiliyet bu güvensiz tutumun yerine hesap verebilir, saydam ve stratejik kararlar alma konusunda yetenekli kamu yönetim tarzını başat kılmıştır. Devletlerin kamu yönetimi anlayışlarına yönelik denetim mekanizmasının odağı gelenekselden yenilikçiliğe kaymıştır. Bu çalışmada kamu denetiminin yeniden yapılanması karşısında denetim mekanizmalarının etkinliği araştırılacaktır. Çalışmada postmodernizm ekseninde kamu yönetimindeki reformist anlayış incelenecek ve daha sonra Türkiye düzleminde kamu denetiminde meydana gelen değişimler açıklanacaktır. Çalışmanın son kısmında ise Kastamonu’ da görev yapan kamu çalışanları üzerinden yeniden yapılanma sürecine ilişkin kamu denetiminin yeri ve işlevini tespit edebilmek amacıyla anket çalışması yapılacaktır. Analiz sonucunda elde edilen bilgi ve bulgular, sonuçlarıyla birlikte yorumlanacak ve çalışmanın konusu ile ilgili önerilerde bulunulacaktır.