KASTAMONU İLİNDEKİ ÖLÜMLERİN NEDENLERİNE GÖRE DAĞILIMI (2018-2021) - DURAN, Celalettin; DİLER, Zühal; YAZAN, Suat (International Journal of Western Black Sea Social and Humanities Sciences, 2023)
Bu çalışmada, Kovid-19 pandemi yıllarındaki (2020, 2021) ve öncesi yıllardaki (2018, 2019) ölümlerin Kastamonu ili ilçelerine göre dağılımları incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) ölüm istatistiklerine ilişkin verileri kullanılmıştır. Kaba ölüm hızı, açıklanan ölüm nedenleri, Kovid-19 nedenli ölümler, intihar vakaları, kentsel ve kırsal yörelerdeki ölümlere ilişkin istatistikler, ilçelere ve yıllara (2018-2021) göre karşılaştırılmıştır. Kastamonu ili, yaşlı nüfus oranının yüksek olduğu illerden biridir. Kaba ölüm hızı, pandemi yıllarında (2020-2021) belirgin olarak artmıştır. Bu artış, Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Kırsal nitelik taşıyan ilçe yerleşimlerindeki kaba ölüm oranları, daha yüksektir. Kaba ölüm oranının en yüksek olduğu ilçe, Pınarbaşı (binde 22,7) ilçesidir. En düşük olduğu ilçe ise, Merkez (binde 7,7) ilçedir. Kovid-19 pandemi yıllarını oluşturan dönem (2020 ve 2021) ile öncesi yılları oluşturan dönem (2018 ve 2019) karşılaştırıldığında; 65 yaş üstü ölümlerin tüm ölümler içindeki oranlarında, cinsiyete bağlı ölüm oranlarında ve yerleşim yerine bağlı ölüm oranlarında belirgin bir farklılık bulunamamıştır. Bununla birlikte, ölümlerin nedenlerine göre gruplandırıldığı ölüm oranlarında, yıllar itibariyle ve ilçeler bazında dikkat çekici farklılıklar vardır.