Dünyada glamping turizmi gelişimi ve tabiat turizmi kapsamında Kastamonu için bir model önerisi - Kokmaz, Özge (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Doğa temelli turizm denilince ilk akla gelen kamp turizmi geleneksel çadır kampından karavanlar, eğlence araçları ve lüks teklifleri içerecek şekilde bir gelişme göstermiş ve zaman içerisinde “büyüleyici” ve “kamp” kelimelerinden oluşan “glamping” kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı ise glamping turizminin dünyadaki gelişimini incelemek ve başaralı örnekler vasıtasıyla tabiat turizmi alanında ön plana çıkan Kastamonu’da glamping turizminin yapılıp yapılamayacağı, yapılırsa nasıl bir modelleme yapılacağını tespit etmektir. Ayrıca glampingin dünyadaki gelişimi göz önünde bulundurularak Türkiye’de gelecekte ortaya çıkacak glamping alanları için fikirsel bir alt yapı ortaya koymak da çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Çalışmada nitel veri toplama araçlarından biri olan doküman analizi ile dünyada glamping turizmi alanında ön plana çıkan ülke, bölge ve şehirlerin glamping alanlarına ilişkin bilgiler ikincil kaynaklar vasıtasıyla incelenmiştir. Bu glamping modellemelerinden Kastamonu ile iklim, konum, coğrafi özellikler, doğa ve turizm pazarı konusundan benzerlik gösterdiği düşünülen Oregon bölgesinde bulunan beş glamping tesisleşmesi derinlemesine incelenmiştir. Oregon bölgesinde başarılı olarak belirlenen glamping tesisleşmeleri belirli kriteler göz önüne alınarak (konum, sunulan hizmetler, yapılacak doğa aktiviteleri, konaklama birimlerinin uygunluğu) Kastamonu’da glamping tesisleşmesi için temalar belirlenmiştir. Son olarak çalışmadan elde edilen bulgular ile Kastamonu’da glamping turizmi açısından bir SWOT analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre Kastamonu’nun coğrafi özelliği, doğası, iklimi ve konumu bakımından glamping turizminde bir avantajı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Kastamonu’da glamping turizmi açısından değerlendirilebilecek çok sayıda ilçe, kasaba ve doğal alan bulunduğu, şehrin milli parklar, tabiat koruma alanları, koylar, vadiler, nehirler ve göllerin sayısı bakımından zengin olduğu görülmüştür. Glamping turizmi alanında ön plana çıkabilecek aktivite ve etkinliklerin bulunması da şehri glamping turizmi alanında ön plana çıkaracağı tespit edilmiştir. Son olarak SWOT analizi verilerinden de yararlanılarak çeşitli öneriler sunularak çalışma tamamlanmıştır.
Keywords: Doğa temelli turizm, konforlu kamp turizmi, lüks kampçılık, glamping, Kastamonu.