ÇALIŞANLARIN AŞIRI NİTELİKLİLİK ALGILARININ YENİLİKÇİ DAVRANIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE ALGILANANLİDER DESTEĞİNİN ARACILIK ROLÜ - Şen, Sakine (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Örgütlerin en değerli kaynağı insandır ve bu değerli kaynağın örgütsel amaçlar doğrultsunda yenilikçi davranışlara yönlendirilmesi son derece önemlidir. Ancak insanlar farklı niteliklere sahip olduğundan bu kolay bir iş değildir. Kişi-iş uyumunun sağlanamadığı durumlarda çalışanlarda oluşan aşırı niteliklilik algısı olumsuz örgütsel davranışlara sebep olabilmektedir. Bu kapsamda kişilerin sahip oldukları özelliklerle yaptıkları işin gereklerinin birbiri ile uyumlu olması ve örgütün bu özeliklere sahip bireylere her konuda destek vermesi onların yenilikçi davranış sergilemelerinin önünü açacaktır. Bu araştırmanın temel amacı, çalışanların aşırı niteliklilik algılarının yenilikçi davranışları üzerindeki etkisinde algılanan lider desteğinin aracılık rolünün incelenmesidir. Bu amaç kapsamında araştırma verileri, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi işletmesinin Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan biriminde görev yapan 265 çalışandan anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verileri tanımlayıcı istatistiki analizler (frekans, ortalama, standart sapma, çarpıklık, basıklık), korelasyon analizi, doğrusal regresyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, algılanan aşırı niteliklilik ile yenilikçi davranış ve lider desteği arasında negatif, algılanan lider desteği ile yenilikçi davranış arasında ise pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın temel hipotezi olan algılanan aşırı nitelikliliğin yenilikçi davranış üzerindeki etkisinde algılanan lider desteğinin kısmi aracılık etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Algılanan Aşırı Niteliklilik, Algılanan Lider Desteği, Yenilikçi Davranış