COĞRAFİ İŞARETLİ YOZGAT ÇANAK PEYNİRİ’NİN GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - ŞENGÜL, Ali; ÇILGINOĞLU, Hakkı (Agri Ibrahim Cecen Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2023)
Özellikle son dönemlerde coğrafi işaret ve gastronomi kavramlarının yaygınlaşmasıyla birlikte bireyler, seyahat ettikleri bölgede, o bölgenin tarihi, kültürel değerlerinin yanı sıra yöreye ait yiyecek-içecek gibi ürünleri de merak etmeye başlamışlardır. Böylece bir destinasyona ait olan ve coğrafi işaret ile tescillenmiş ürünlerin, destinasyonun tanıtımında ve imajındaki etkisi artmıştır. Ayrıca bu ürünler sayesinde destinasyondaki turizm hareketliliğinin artmasına katkıda bulunurken, ekonomik olarak da getiri sağlamaktadır. Bu çalışmada Yozgat iline ait coğrafi işaretli ürünler tanıtılırken, Yozgat Çanak Peyniri’nin üretim aşamalarından bahsedilerek hem bölgedeki paydaşlar hem de tüketiciler açısından farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizinden faydalanılmıştır. Yozgat iline ait olan coğrafi işaretli ürünler belirlenmiş ve sonrasında Yozgat Çanak Peyniri hakkında literatür incelemesi yapılmıştır. Yozgat yöresine ait bu ürünün hazırlanması, kuma gömülmesi ve olgunlaşması için ortalama olarak 5 aylık bir süreçten geçmesi gibi durumların tüketiciler tarafından ilgi çekeceği düşünülmektedir. Yozgat Çanak Peyniri’nin, ilde gastronomi alanında hareketlilik kazanması ve/veya hareketlilik başlatılması için çalışma sonucunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Gastronomy Tourism; Geographical Indication; Yozgat Canak Cheese; Yozgat; Gastronomy; Gastronomi Turizmi; Coğrafi İşaret; Yozgat Çanak Peyniri; Yozgat; Gastronomi