1-(1,3-Benzotiyazol-2-İl)-3-Metil-4-Metoksifenilazo-5-Aminopirazol Bileşiğinin Schif Bazı Türevlerinin Sentezi Ve Metal Komplekslerinin İncelenmesi - ŞENER, İzzet (My University, 2024)
Proje kapsamında; ilk olarak p-metoksianilin asidik ortamda sodyumnitrit ile etkileştirlerek diazolanyum tuzu (1) oluşturulacaktır. Elde edilen diazonyum tuzu 3-aminokrotonitril ile reaksiyona sokularak, 2-metoksifenilhidrazon-3-ketiminobutironitril (2) bileşiği sentezlenecektir. Paralel olarak bir başka deney düzeneğinde 2-aminobenzotiyazol bileşiği hidrazinmonohidratla etkişetirilerek 2-hidrazinobenzotiyazol (3) bileşiği sentezlenecektir. Bir öneceki reaksiyonda elde dilen (2) bileşiği, 2-hidrazinobenzotiyazol (3) ile etanol içerisinde riflaks edilerek 1-(1,3-Benzotiyazol-2-il)-3-Metil-4-Metoksifenilazo-5-Aminopirazol bileşiği (4) elde edilecektir. Sentezlenen (4) nolu bileşik değişik aldehitlerle etkileştirilerek farklı yapılarda schif bazları sentezlenecektir. Sentezlenen schif bazı türevlerinin kompleksleri sentezlenecektir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları değişik spektroskopik yöntemler FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektrumları alınarak ve element analizi ile yapıları aydınlatılacaktır.