Şeyhülislâm Arif Hikmet dȋvânı (Türkçe kısmı) - Teryaki, Feriha (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Tam ismi Seyyît Hacı Ahmet Ârif Hikmet Beyefendi olan Şeyhülislâm Ârif Hikmet, İstanbul’da doğmuş ve Üsküdarlıdır. Kendisi seçkin bir aileye mensup olmasından dolayı iyi bir eğitim almıştır. Şeyhülislâm Ârif Hikmet Bey devlet kademesinde önemli görevler almış şeyhülislâmlığa kadar yükselen önemli bir şahsiyettir. Görevli bulunduğu şehirlerde, o şehrin ilim ve sanat adamlarıyla yakın ilişki kurmuş böylece ilim ve irfanını çoğaltacak ortamlarda daima yeni şeyler öğrenme imkânı edindiği gibi, öğrendiklerini de öğretme fırsatına sahip olmuştur. Kendisi Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler yazmıştır. Ârif Hikmet geniş bilgisi, okumaya ve kitaba düşkünlüğü, nadide kitaplara sahip kütüphanesi ve cömertliği yanında konağını devrin bilgin, şair ve diğer sanatçılarının toplandığı bir merkez haline getirmesiyle de tanınmıştır. Böylece birçok sanatçı, ilim adamı ve şairle yakın dostluklar kurmuştur. Ârif Hikmet 22 Mart 1859’da İstanbul’da vefat etmiştir
Keywords: Şeyhülislâm Ârif Hikmet, Dîvân-ı Hikmet.