ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVLARINDAKİ MADDELERE İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ - Mor Di̇rli̇k, Ezgi (Kastamonu Egitim Dergisi, 2020)
Testlerin en kucuk birimi olan maddeler gelistirilirken bir takim kurallarin gozetilmesi ve cesitli olcutlerin goz onunde bulundurulmasi gerekmektedir. Aksi durumda gelistirilen maddelerden olusturulan olcme araclarindan elde edilen toplam puanlarin gecerligi ve guvenirligi sorgula-maya acik hale gelir. Kademeler arasi geciste kullanilan sinavlarin ise gecerlik ve guvenirlikle-rinin yuksek olmasi alinan kararlarin isabetli olmasini saglayacaktir, bu nedenle bu testlerde yer alan maddelere iliskin calismalarin yapilmasi oldukca onemlidir. Bu calisma TEOG sistemi kapsaminda uygulanan sinavlarda yer alan maddelerin ogrenciler tarafindan nasil algilandi-ginin belirlenmesi ve maddelerin uyarici ozelliklerinin ogrenci gozunden incelenmesi amaciyla gerceklestirilmistir. Bu amac dogrultusunda TEOG’da yer alan 10 madde uzman gorusu temel alinarak secilmis ve coktan secmeli maddelerde bulunmasi gereken nitelikler temel alinarak hazirlanan bir form ile bu maddelere iliskin ogrenci gorusleri alinmistir. Veriler gorusme yontemi ile toplanmis ve 55 ogrenci ile gorusme yapilmistir. Ogrenci gorusleri icerik analizi yontemi ile incelenmistir. Sonuc olarak maddelerin teknik hatalarinin bircogunun ogrenciler tarafindan da tespit edildigi belirlenmistir. Sisteme iliskin genel ogrenci gorusleri belirlenmis ve yeni sistemin Milli Egitim Bakanligi tarafindan savunulan avantajlarinin gerceklesmedigi belir-lenmistir.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; Studies on Education: öğrenci görüşleri; çoktan seçmeli maddeler; ortaöğretim geçiş sistemi; TEOG; multiple choice items; the transition system to secondary education; 4. Education