KÜLTÜREL MİRAS TURİZMİ AÇISINDAN KRAL KIZI HAMAMI’NIN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ŞENGÜL, Ali; ÇILGINOĞLU, Hakkı (Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi, 2021)
Gün geçtikçe gelişen ve geliştikçe büyüyen turizm sektöründe turistlerin talepleri farklılık göstermeye başlamıştır. Son dönemlerdeki turist profillerinde yaşanan değişimlere bakıldığında, turistler artık yoğun şekilde talep gören turistik mekanlardan daha çok doğallığı bozulmamış bölgelere seyahat etmek istemektedirler. Turistlerin, bir bölgedeki ya da ülkedeki kültürü, yaşam tarzını, miras değerini merak etmesi ve bu merak duygusunu deneyimlemek istemesi kültür turizmini, miras turizmini, ön plana çıkarmıştır. Bu durum kültürel miras değerlerine sahip olan bölgeler için hem sosyal hem de ekonomik anlamda oldukça önem arz etmektedir. Yozgat ili Sarıkaya ilçesinde bulunan, yaklaşık 2000 yıllık geçmişe sahip, antik dönemde termal tedavi merkezi olarak kullanılan, 2018 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Kral Kızı Hamamı hem doğallığı hem de kültürüyle bir kültürel miras değeri taşımaktadır. Bu çalışmada Kral Kızı Hamamı’nın kültürel miras turizmi açısından SWOT analizi yapılarak hem ülke hem de bölge turizmi için öneminin vurgulanması amaçlanmaktadır. Ayrıca hem yerel yöneticilere, hem yerli halka hem de seyahat acentelerinde farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Yapılan SWOT analizi sonucunda yapının güçlü ve zayıf yönleri belirtilirken, oluşabilecek fırsat ve tehditlere de değinilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre hem bölgenin hem de yapının turizm sektöründe gelişememesi halkın yeterli bilince sahip olmaması, tanıtımın yapılamaması ve yeterli plan, proje geliştirilmediği gibi durumlardan kaynaklanmaktadır.
Keywords: Kültürel Miras; Kültürel Miras Turizmi; Kral Kızı Hamamı; Roma Hamamı