KASTAMONU’NUN KÜLTÜREL MİRASININ KORUNMASI VE TURİZM AMAÇLI KULLANILMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - GÜMÜŞ ÇUBUKCU, Dilek (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Kastamonu il merkezinde, kültürel mirasın korunması ve turizm amaçlı kullanımına yönelik isimli çalışma Kastamonu’da olan kültürel miras ve kültürel mirasın turizme kazandırılarak korunması konusuna farkındalığı artırıp yapılması gerekenleri anlatmak ve bu konuda turizmde kendini geliştirmiş insanların düşüncelerini tespit etmek üzere yazılmıştır. Kültürel mirasın tanımı ve kapsamı, somut ve somut olmayan kültürel miras, kültürel mirasın önemi, kültürel mirasın korunması ve korunmasında karşılaşılan güçlükler ile ilgili konular ile turizmle ilgili kavramlar ve tanımlar, turizm türleri, Dünya’da ve Türkiye’de kültür turizminin sahip olduğu konular da dikkate alınarak araştırmanın yapıldığı alana ait literatür çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Kastamonu’da turizmle yakından ilişkisi bulunan 22 kişi araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada yöntem olarak nitel görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmaya katılanların vermiş olduğu bilgiler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen bilgiler değerlendirilerek bazı önerilerde bulunulmuştur. Yapılan çalışma sonunda, Kastamonu ilinde çok kıymetli kültürel miras değerlerinin var olduğu, Kastamonu’da dört mevsim turizm olanaklarının olduğu fakat bu değerlerin öneminin anlaşılmadığı kanısına varılmıştır. Bu değerlerin öneminin ancak yerel yönetimin, yerel halkın çeşitli kurum ve kuruluşların destek olarak Kastamonu’nun tanıtımını yaparak gereken değere kavuşacağı gerçeğini ortaya koymaktadır.
Keywords: Kültür mirası, Kastamonu, Turizm