GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BESLENEN SABİT MIKNATISLI SENKRON MOTORUN (SMSM) HIZ DENETİMİ - SHAFTARI, Sirajeddin Omran (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu tezde, güneş enerjisi ile beslenen sabit mıknatıslı senkron motorun vektör kontrol tabanlı hız denetimi gerçekleştirilmiştir. PMSM çalıştırılabilmesi için eviriciye ihtiyaç duymaktadır. Eviriciye de uygun PWM sinyalleri uygulanarak motorun istenilen hız da çalışması gerçekleşmektedir. Evirici için gerekli olan PWM sinyalleri hem SVM hem de SPWM yöntemleri ile elde edilmiştir ve her iki yöntemin hıza etkisi gösterilmiştir. Ayrıca, PMSM güneş enerjisi ile beslenirken, P&O algoritmasına sahip MPPT yöntemi, SEPIC DC-DC dönüştürücü üzerinden uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar Matlab/Simulink benzetimleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yapılan benzetimler ile, yük ve referans değişimleri altında PMSM’nin hızı, güneş enerjisi için kullanılan panellerden alınan akım, gerilim, güç ve P&O algoritması çıkışı ölçülmüştür.
Keywords: Pmsm, Mppt, P&O, Sepic