Bingazikentinde diyabetik ve diyabetik olmayan diş hastaları arasındaki oral bakterilerin karşılaştırılması - Elgehanı, Aya Nazıh M (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Arka Plan: Son zamanlarda yapılan araştırmalar, diyabet hastalarında çeşitli sağlık komplikasyonu görülebildiği için, oral enfeksiyonlardaki (diş çürüğü, periodontal hastalık ve diş eti iltihabı) bulaşıcı mikroplar ve diyabet arasındaki ilişkiye dikkat çekmiştir. Amaç: Bu çalışmanın amacı Bengazi Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı ve Tedavisi Fakültesi'ndeki (Libya) diyabetik olan ve olmayan diş hastalarındaki oral bakterileri karşılaştırmaktır. Yöntemler: Normal, diyabetik olmayan hastalar ile diyabetik olan ve periodontal hastalığı olan hastalardaki oral mikroplara dair bir karşılaştırmalı çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, 125'i diyabetik ve 125'i diyabetik olmayan olmak üzere çeşitli yaş aralıklarında toplamda 250 periodontitis hastası incelenmiştir. Toplanan örneklerdeki mikrobiyal içeriği genel mikrobiyal tanımlama yöntemlerini kullanarak açıkça belirleyip nitelendirebildik. Sonuçlar dâhilinde, diş sorunları olan diyabetik hastalardan toplanan numunelerde daha yüksek oranda mikrobiyal büyüme gözlenmiştir. Şu da atlanmamalıdır ki, diyabetik kişilerden izole edilen belli başlı Gram-pozitif bakterilerin (Viridans Streptococci ve S. aureus gibi) ortalama mikrobiyal büyüme oranı diyabetik olmayanlara kıyasla daha yüksekti. Ancak diyabetik kişilerden izole edilen parselenmiş numunelerde S. mutans diyabetik kişilere kıyasla çok daha yüksek bir oranı göstermiştir. Diyabetik kişilerden izole edilen belirgin mikrobiyal büyüme %47,2 (66'sı erkek (%26,4), 52'si kadın (%20,8); toplamda 118 kişi)'dir. Ancak diyabetik olmayan kişilerde bu oran %44,8 (38'i erkek (%15,2), 74'ü kadın (%29,6); toplamda 112 kişi) 'dir. Diyabetik kişilerden izole edilen belirgin mikrobiyal büyüme %47,2 (66'sı erkek (%26,4), 52'si kadın (%20,8); toplamda 118 kişi)'dir. Ancak diyabetik olmayan kişilerde bu oran %44,8 (38'i erkek (%15,2), 74'ü kadın (%29,6); toplamda 112 kişi)'dir. Sonuç: Çalışmalarımızın sonucunda belli başlı Gram-negatif bakterilerin (Pseudomonas ve E. coli gibi) periodontitisi olan diyabetik hastalarda diyabetik olmayan hastalara kıyasla daha fazla görülebildiğini ortaya koyduk. Ancak, Klebsiella tam tersi bir fazla olma durumu gösterdi. Çalışmamız sonucunda diyabetik hastalara kıyasla diyabetik olmayan hastalarda daha fazla görüldü. Aynı zamanda; belli başlı Gram-pozitif bakteriler (Streptococcus mutans gibi) Viridans Streptococci, Staphylococcus aureus'a göre periodontitisi olan diyabetik hastalarda en çok görünenler old
Keywords: Bingazikentinde diyabetik ve diyabetik olmayan diş hastaları arasındaki oral bakterilerin karşılaştırılması