COĞRAFYA EĞİTİMİNİN BİREY YETİŞTİRİLMESİNDEKİ ROLÜ - İbret, Bilgin Ünal; Aydin, Fatih; Turgut, Tuğba (Marmara University, 2018)
Bu araştırma, coğrafya eğitiminin birey yetiştirilmesindeki rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Coğrafya öğretmenlerinin görüşlerine göre yapılan araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmaya Karabük İli ortaöğretim kurumlarında görev yapan 16 coğrafya öğretmeni katılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Araştırmaya katılan coğrafya öğretmenlerinin görüşleri altı boyuta ayrılarak (coğrafya eğitiminin birey yetiştirilmesindeki rolü, coğrafi açıdan ülkesini tanıma ve vatan sevgisi arasındaki ilişki, kimlik gelişimine katkısı, aktif vatandaşlıktaki etkisi, beceriler ve değerler) incelenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre coğrafya öğretmenleri temel ifade olarak bireylere günlük yaşam becerileri kazandırmada coğrafya eğitiminin oldukça etkili olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte coğrafya öğretmenleri coğrafya eğitiminin bireylerde vatan ve millet sevgisinin artmasına, yaşadığı yeri ve ülkesini tanıyarak aidiyet duygusunun gelişmesine ve kimlik gelişimine katkı sağlayacağını düşünmektedir. Araştırmadan ortaya çıkan diğer sonuçlara göre coğrafya öğretmenleri müfredatın yoğunluğu ve ders saatlerinin azlığı nedeniyle öğrencilere verilmesi gereken beceri ve değerleri etkili şekilde kazandıramadıklarını belirtmektedir. Araştırma sonuçlarına dayanarak konunun daha da detaylandırılması için ilgili öğrenci görüşlerinin alınması ve çalışmanın farklı illerde görev yapan coğrafya öğretmenleri ile de gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Keywords: Geography; Geography Education; Geography Teachers; Individual; Identity; Beşeri Coğrafya; Coğrafya; Birey; Coğrafya Eğitimi; Coğrafya Öğretmenleri; Kimlik; Human Geography; 4. Education