Öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin mizah davranışları ile öğretmenlerin pozitif psikolojik sermayeleri arasındaki ilişki - Büyük, Emrullah (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin mizah davranışları ile öğretmenlerin pozitif psikolojik sermayeleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca okul yöneticilerinin sergilediği mizah tarzının öğretmen algılarına göre ortaya konulması ve öğretmenlerin kendilerine dönük pozitif psikolojik sermaye algılarına göre anlamlı ve olumlu bir bakış açısı geliştirmesine katkı sunulması çalışmamızın amaçları içinde yer almaktadır. Pozitif psikoloji insan davranışlarının olumlu yönleri üzerinde durduğundan olumsuz algılanan tutum ve davranışlar eğitim ortamlarından uzaklaştırıldığında öğrenme istekleri yüksek olan öğrenci grupları böyle bir okul ikliminden en fazla kazanım ile istifade edebileceklerdir. Bu çalışmadaki nihai amacımız da bu hususları vurgulamak, değişkenlerin demografik verilerle ilişkisini tespit etmeye çalışmak ve okul ortamlarında olumlu bir bakış açısı gelişmesine katkı sunmaktır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmamızın sonucunda öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye ve alt boyutları olan özyeterlik, iyimserlik, güven, dışadönüklük, psikolojik dayanıklılık, umut ile mizah davranışları ve alt boyutları olan alaycı mizah tarzı, üretici mizah tarzı, onaylayıcı mizah tarzı, reddedici mizah tarzı ve mizahi olmayan tarz boyutları arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Pozitif psikolojik sermaye alt boyutları ve mizah davranışları alt boyutlarıyla demografik verilerden medeni durum, yaş ve mesleki kıdem değişkenleri bağlamında anlamlı farklılıklar söz konusudur. Pozitif psikolojik sermaye toplam boyutlarının alaycı mizah tarzı boyutunun %0,3’ünü yordadığı tespit edilmiştir. Buna karşın pozitif psikolojik sermaye toplam boyutlarının üretici mizah tarzı boyutunu anlamlı bir şekilde yordadığı görülmektedir. Pozitif psikolojik sermaye toplam boyutlarının üretici mizah tarzı boyutunun %24’ünü yordadığı belirlenmiştir.
The relationship between school administrators humor behavior and teachers positive psychological capital according to teachers' perceptions
Keywords: Okul Yöneticileri; Öğretmen; Mizah Davranışları; Pozitif Psikolojik Sermaye