Hz. Muhammed’in kur’ân-ı kerîm’de tezkiyesi (kavramsal bir çalışma) - ATTALLAH, Atheer Ftaikhan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada, Kur’ân-ı Kerîm’in, Hz. Muhammed aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm, kendisine yöneltilen iftira ve şüphelerinde nasıl tezkiye ve tenzih ettiği, bunlardan uzak ve beri olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda söz konusu mevzuya dair Kur’ân-ı Kerîm’den geçen bütün âyet-i kerîmeler muteber klasik ve modern tefsirlerden yararlanarak analiz edilmiş, objektif bir tefsir yaklaşımı benimsenmiştir. Çalışma bir giriş ve üç bölümden meydan gelmektedir. Giriş bölümünde araştırmanın problemi, amaç ve önemi açıklanmış, benimsenen yöntem ortaya konmuştur. Bu bölümde ayrıca araştırmanın önemli ve kilit görülen kelime ve terimleri açıklanmıştır. Birinci bölümde Hz. Muhammed aleyhi’s-salâtü ve’s-selâmın ahlakının Kur’ân-ı Kerîm’deki tezkiyesi ele alınmış, makamının üstünlüğü ve bedeni bakamından tezkiyesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde müşrik ve inkârcıların Hz. Muhammed’e yönelttikleri iftiralar ve Kur’ân-ı Kerîm’in bunları nasıl karşıladığı ve peygamberi tezkiyesinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise oryantalistlerin Hz. Muhammed aleyhi’s-salâtü ve’s-selâma yönelik iftira ve karalamaları üzerinde durulmuştur. Çalışma sonuç ve tavsiyeler bölümüyle son bulmuştur.
Keywords: Hz. Muhammed, Kur’ân-ı Kerîm, tezkiye, iftira.