Ereğli Kömür Madeni İlk Üretim - Öğreten, Ahmet (Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi : Atatürk'ün Doğumunun 125. Yılı Özel Sayısı, 2006)
Bu çalışmada, Ereğli Kömür Madeni Havzası'nda ilk üretim ele alınmıştır. Ereğli Havzası'nda bulunan kömür, bir süre uygulanan deneme üretiminden sonra yüzde yüz yerli sermaye ile yerli girişimciler tarafından kurulan bir kumpanya eliyle işletilmiştir. Ereğli Kömür Madeni Havzası'nda olduğu gibi Osmanlı'da kurulan ilk şirketlerden olma özelliğini de taşıyan bu alü ortaklı kumpanyanın 1842 yılı Kasım ayı başından 1845 yıl! Kasım ayı sonuna kadar üç yılı aşkın süreyi kapsayan üretim ve yatırım faaliyetleri değerlendirilmiştir. Böylece Ereğli Kömür Madeni Havzası'nda 1848 yılından itibaren yapıldığı zannedilen kömür üretiminin daha eskilere dayandığı tespit edilmiştir. Çalışma vesile ile kısaca Osmanlıda kömür madenciliğine ve kömür madenciliği ile Osmanlı sanayisi arasındaki ilgiye de temas edilmiştir.
The First Production In Ereğli Coal Mine Basin
Keywords: Ereğli Kömür Madeni Havzası, Ereğli Kömür Madeni Kumpanyası, kömür üretimi