HALKA AÇIKLIK ORANININ FİRMA DEĞERİNE ETKİSİ: BİST’DE BİR UYGULAMA - DAYI, Faruk (Marmara University, 2021)
Halka açıklık oranının firma değeri üzerinde etkisi olduğu belirtilmektedir. Halka açıklık oranındaki artış ile kontrol gücüne sahip hissedarların paylarındaki değişimin firma değerini etkilemesi beklenmektedir. Firmaların sermaye artırımları ile halka açıklık oranını artırmaları, sermayenin geniş bir tabana yayılmasını sağlamaktadır. Hissedarların sayısının ve pay oranlarının artmasıyla firmanın borsa değerinin olması gereken değere ulaşması beklenilmektedir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada halka açıklık oranının firma değerine etkisi araştırılmaktadır. Borsa İstanbul’da işlem gören 30 firmanın 2010-2019 dönemine ait 10 yıllık verileri analizde kullanılmıştır. Aktif değeri, piyasa değeri, özkaynaklar toplamı, ödenmiş sermaye, halka açıklık oranı, en yüksek paya sahip ortağın payı ve en yüksek paya sahip 3 ortağın payı değişkenleri kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda firmaların halka açıklık oranının firma değeri üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Halka Açıklık Oranı; Firma Değeri; Panel Veri Analizi