Siringik Asit ve Trans-Sinnamik Asitin BoHV-1’e karşı Antiviral Etkinliğinin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2025)
kincil bitki bileşikleri, günümüzde çok çeşitli hastalıkları ve çevresel faktörleri tedavi etme veya önleme potansiyelleri açısından incelenmektedir. Bu çalışmalar geçmişten günümüze doğru artmış ve popüler hale gelmiştir. Yapılan çalışmalarda fenolik bileşiklerin çeşitli etkenlere karşı, antiviral, antimikrobiyal, insektisidal, antioksidan ve immünmodüle edici etkiler olmak üzere birtakım etkileri tespit edilmiştir. Fenolik bileşik gruplarından olan siringik asit ve trans-sinnamik asitin de bazı sahip olduğu biyolojik aktiviteler rapor edilmiştir. Bu bilimsel çalışmalar bileşiklerin tıbbi açıdan önemini göstermektedir. Herpesviridae ailesinin bir üyesi olan Bovine herpesvirus Tip-1 (BoHV-1), sığırlarda rinotracheitis, vulvovaginitis, balanopostitis, abort, konjuktivit ve generalize sistemik enfeksiyonlara neden olmakta ve önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. BoHV-1 ve HHV-1 (Human Herpes Virus 1)’in patojenite açısından benzer özelliklere sahip olması nedeniyle, BoHV 1, insan ve hayvan herpesvirus enfeksiyonuna karşı kontrol stratejileri geliştirmek için bir hastalık modeli olarak da kullanılmaktadır. Bileşiklerin antiviral aktivitesinin araştırılması literatürde kalan boşlukların doldurulmasına yardımcı olacaktır. Bu projede, siringik asit ve trans-sinnamik asit bileşiklerinin MDBK hücre hattı üzerindeki sitotoksik aktivitesinin belirlenmesi sonrasında BoHV 1’e karşı antiviral etkinliğinin Real Time PCR ile tespiti amaçlanmaktadır. Çalışma sonuçlarına göre bileşiklerin antiviral ilaçlar için hammadde olma potansiyeli ile ilgili veriler elde edilecektir.
Sağlık Bilimleri