TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ, HİZMET KALİTESİ VE SINIRSIZ İYİLEŞME İLİŞKİSİ: LİBYA YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA BİR ARAŞTIRMA - KOTARA, Aedah (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Toplam Kalite Yönetimi (TKY), kuruluşların kalite değerlendirmesine tüm iş yönlerini dahil etmelerine yardımcı olabilecek kalite yönetim araçları ve süreçleri sağlamak amacıyla 1950'lerde geliştirilmiştir. Ayrıca, Hizmet Kalitesi (ServQual), müşterilere sağlanan hizmetin kalitesini değerlendirmek ve hizmet sağlayıcılar ile alıcılar (müşteriler) arasındaki algı farkını ölçmek için kullanılan özel bir kalite değerlendirme aracıdır. Sınırsız İyileştirme (UI) ise, kalite yönetiminin organizasyonu etkileyen tüm paydaşlara yayılmasını sağlamak için TKY kapsamında geliştirilen bir kavramdır. Bu araştırma, Libya yükseköğretim kurumlarında üç değişkeni kullanarak kalite yönetimini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, üç değişken arasındaki ilişkiler istatistiksel analize dayalı olarak incelenecektir. Faktör analizi ve regresyon analizi, üç kavram arasında pozitif ve güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yapılan alan araştırması ile ilgili kalite yönetiminin değerlendirilmesinde elde edilen sonuçlar; kabul edilebilir bir kalite yönetim seviyesine ulaşmak için geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gereken çeşitli hususların olduğunu göstermektedir.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Hizmet Kalitesi (ServQual), Sınırsız İyileştirme (UI), Yüksek Öğrenim, Libya